Afvalstoffenbeleid
De normen voor afvalscheiding worden steeds strenger. In 2025 mag er nog 30 kilo restafval per persoon per jaar zijn. In afval zitten waardevolle grondstoffen die niet verloren mogen gaan. De ChristenUnie wil afval zien als grondstof. Als afval goed gescheiden wordt ingezameld bij de bron, kunnen de grondstoffen worden aangeboden voor hergebruik.
- In Veere kennen we geen afval meer, alleen maar grondstoffen. De milieustraat in Serooskerke is dé plek waar grondstoffen een nieuw leven kunnen krijgen. Er moet daar dus ruimte zijn voor het inzamelen van goederen voor kringloop- en reparatiedoeleinden.
- Afval scheiden is de norm. De afvalbakken werken met het diftar systeem. Het loont financieel om weinig restafval te produceren.
- Het tegengaan van zwerfafval heeft prioriteit.
- De gemeente Veere stimuleert en faciliteert scholen, kerken en maatschappelijke organisaties om afval te scheiden en oud papier op te halen.
- Er wordt meegedaan aan landelijke bewustwordingsacties rond het voorkomen en hergebruiken van afval, zwerfvuil en compost.
- Bij aanbesteding neemt de gemeente op dat grondstoffen aan het eind van de levenscyclus eenvoudig te scheiden en herbruikbaar moeten zijn. Hergebruik via kringloopwinkels en afval-brengstations wordt gepromoot.
- Gezamenlijke aanpak circulaire economie met lokale branche en ondernemersverenigingen (bijv. voor het uitwisselen van lokale reststromen).