Klimaat en energie
De ChristenUnie wil toe naar een lokaal vormgegeven energiesysteem van volledig hernieuwbare energie.
- De gemeente heeft de regie in de lokale energietransitie
- Het doel is voor iedereen haalbaar en te betalen
- We onderzoeken wat er nodig is om al in 2030 een klimaat-neutrale gemeente te worden.
Energiecoöperaties
Energiecoöperaties brengen de energietransitie dichter bij de burger en maken lokaal eigendom mogelijk.
- We willen dat het gemeentebestuur deze coöperaties voor vol aanziet en als het nodig is praktisch en financieel ondersteunt.
- Dit geldt ook voor kleinere private maatregelen thuis, zoals isolatie.
- Een lokaal energiebedrijf is volgens de ChristenUnie een goed idee. De gemeente ziet dan toe op een goede verdeling tussen de lasten en de lusten.
Energiecoaches
De ChristenUnie is voor de inzet van energiecoaches die inwoners begeleiden bij het zetten van stappen in het verduurzamen van hun woning en inwoners helpen om de subsidiemogelijkheden optimaal te benutten.
- Isolatie van de woning is de eerste stap. Daarna volgen maatregelen als zonnepanelen en de inzet van warmtepomp of aansluiting op warmtenet.
- De gemeente ondersteunt ook de minima in Veere bij het verduurzamen van hun woning. Zij krijgen een voucher van €4000,- van de gemeente waarmee ze hun woning kunnen verduurzamen.
Participatie
Belangrijk is dat omwonenden nauw betrokken worden bij plannen voor energieopwekking, zoals zonne-energie en windmolens, en dat zij kunnen meeprofiteren van de voordelen. Ook voor mensen met een kleine portemonnee moet het mogelijk zijn te participeren in een lokale energie-coöperatie.
Afscheid nemen van aardgas
Bij nieuwbouw is aardgas-loos bouwen inmiddels de norm. De doelstelling is dat Nederland in 2050 geen aardgas meer gebruikt. Dit betekent nogal wat voor een eigenaar van een bestaande woning. De gemeente Veere speelt hier lokaal op in door te zorgen voor passende plannen.
- Een inwoner van Veere moet op één plek terechtkunnen voor zowel technische als financiële arrangementen om zijn woning aan te passen.
- De ChristenUnie ziet de rol van de gemeente in het faciliteren van duurzaamheidsfondsen en duurzaamheidsleningen en wil dat de gemeente zich aansluit bij de gemeentelijke verduurzamingsregeling.
- Zon op dak en laadpalen in Bouwbesluit: Opwekking van zonne-energie op daken en in gevels is een uitstekende vorm van meervoudig ruimtegebruik. Door de groei van elektrische mobiliteit zal de vraag naar laadmogelijkheden toenemen. Daarom wordt geschiktheid van daken voor zonne-energie en het aanleggen van laadinfrastructuur verplicht in het Bouwbesluit utiliteitsbouw.
- De gemeente is proactief en meedenkend bij kleinschalige pilots met de opslag van stroom in accu’s. Dit zou voor minder zonrijke periodes een optie kunnen zijn.
Zonneparken en zonenergie
- De ChristenUnie vindt het belangrijk zorgvuldig met zonne-energie projecten om te gaan. Daarom ook zijn we kritisch als het gaat om zonne-parken op het land. Want eerst moet de gemeente zich richten op het plaatsen van zonnepanelen op de grote lege daken van gebouwcomplexen in Veere, waaronder gemeentelijk en maatschappelijk vastgoed en particuliere woningen, maar ook corporatiebezit en VVE’s.
- De gemeente Veere zoekt naar participatie van energiecoöperaties, zodat bewoners met elkaar kunnen investeren in zonne-energie. Bij keuzes voor het plaatsen van zonnepanelen in onze gemeente gaan we gebruik maken van de constructieve zonneladder van de Natuur en Milieufederaties.
Energiebesparing ondernemingen
De gemeente moet de lokale ondernemers uitdagen om samen een energiebesparingsconvenant te sluiten. Door samen te werken, brengen bedrijven elkaar tot ideeën en zetten ze extra stappen om energie-efficiënt te worden. Jaarlijks rijkt de gemeente een geldprijs uit voor het beste initiatief.
- De gemeente neemt in de verkeers- en vervoersplannen CO2-emissiereductie integraal op. Met aandacht voor alternatieven voor de auto, het stimuleren van gebruik van openbaar vervoer en fietsverkeer.
- In gebieden waar er weinig alternatieven voor de auto zijn, speelt de gemeente een stimulerende en evt. faciliterende rol in het aansluiten bij de Zeeuwse Proeftuin Slimme Mobiliteit.
- De in de periode 2018-2022 ingestelde Raadscommissie Mobiliteit krijgt na de verkiezingen een vervolg.
- In de komende raadsperiode maken we het gemeentelijke inkoopbeleid volledig duurzaam en eerlijk: 100% schone energie uit Nederland en producten die voldoen aan de regels van eerlijke handel en de bio-gebaseerde economie (zoveel mogelijk recyclebaar/afbreekbaar).
- Met de woningcorporaties en met particuliere initiatieven via Privaat Publieke Samenwerking spreken we af dat alle sociale huurwoningen in 2030 energieneutraal (nul-op-de-meter) zijn, waarbij de woonlasten gelijk blijven.
- Differentiatie in de OZB heffing, eventueel op basis van het energielabel. De vervuiler betaalt meer dan de vergroener.