Veiligheid
Waar staat de ChristenUnie voor? Als inwoner van Veere wilt u veilig kunnen leven. De overheid heeft de plicht om inwoners te beschermen en criminaliteit te bestrijden. Maar de ChristenUnie vindt ook dat de vrijheden waar we in onze gemeente van mogen genieten, samengaan met verantwoordelijkheden. Naast de wettelijke taak van de overheid zien wij een grote rol voor de samenleving. Juist ook als het gaat om veiligheid.
- Elke kern heeft een eigen aanpak nodig en inwoners moeten betrokken zijn bij het opstellen daarvan.
Juist inwoners, ondernemers, scholen, politie en woningcorporaties dragen bij aan veilige kernen. Dat zijn kernen waarin jongeren veilig naar school gaan en kinderen ruimte hebben om te spelen, waarin ouderen zonder angst over straat kunnen, actief kunnen zijn en voluit van het leven kunnen genieten. Kortom, daar waar het op alle momenten van de dag voor iedereen veilig is om binnen of buiten te zijn. Veiligheid gaat over meer dan alleen het beschermd worden tegen geweld. Een schone en nette buurt zorgt bij veel bewoners al voor een veel veiliger indruk dan wanneer een buurt of straat er verwaarloosd uitziet. De ChristenUnie wil zich er dan ook voor inzetten dat de openbare ruimte in Veere er netjes en verzorgd uitziet.
Een veilige samenleving
Ook bij de aanpak van veiligheidsproblemen toont de ChristenUnie haar hart voor de samenleving. Hard waar het moet, zacht waar het kan.
- De ChristenUnie heeft aandacht voor slachtoffers en hun omgeving en stimuleert een effectieve, op herstel gerichte aanpak van daders.
- Inwoners worden, als oren en ogen van de politie, actief betrokken bij de veiligheid op straat, in de wijk en in huis. Dit kan door de inzet van Burgernet en van internet, zoals appgroepen in de wijk.
- Cameratoezicht is een prima middel, maar de ChristenUnie wil het beperkt (proportioneel) toepassen, inbedden in strenge (privacy)voorwaarden en in een goede cyclus van beleid, uitvoering en evaluatie.
- De ChristenUnie stimuleert dat inwoners van Veere gemakkelijk melding kunnen maken van overlast en van crimineel gedrag, waarbij de politie contact legt met de melder over de resultaten.
- De mogelijkheid van het anoniem aangifte doen is nog onvoldoende bekend. De ChristenUnie is voor meer voorlichting over anoniem aangifte doen.
- De ChristenUnie hecht aan de rol van de wijkagent als aanspreekpunt voor inwoners in de kern en zijn coördinerende taak naar andere agenten en de gemeente toe om problemen in de kern concreet aan te pakken. Goede samenwerking tussen de politie en de gemeentelijke Boa’s, komt de veiligheid ten goede.